05/07/2016
by Editura Făclia
De citit şi meditat Galateni 5:13-26
Studiu suplimentar Luca 18:9-14; Proverbe 28:26; 1 Corinteni 10:12
  1. Care a fost adevărata problemă a fariseilor?
  2. Când suntem nepricepuţi?
 
                                       Păcatul autoprotecţiei
                       „Şi faptele firii păcătoase sunt cunoscute... egoismul...“ (v v.19-20)
 
            Omul la care ne-am referit ieri a dezvoltat o strategie care să-i ţină viaţa în rânduială, dar ea s-a dovedit a fi o strategie care încălca legea dragostei. Pentru ca viaţa lui să funcţioneze normal el depindea de această strategie şi nu de adevărul că în Cristos el era în siguranţă şi avea valoare. Numai când a aflat că siguranţa lui se bazează pe dragostea lui Cristos pentru el şi când a putut asimila acea dragoste în fiinţa sa, a fost în stare să se ocupe de soţia sa fără să-i fie teamă de respingere.
            Unul dintre motivele principale pentru care ne este frică să ne dăruim altora nu este, aşa cum cred mulţi, „emotivitatea noastră naturală“, ci teama profundă din noi că oamenii se vor îndepărta de noi şi ne vor respinge. Teama de-a nu fi jignit, părăsit, greşit înţeles, neapreciat sau respins îi împiedică pe mulţi dintre noi să se implice în relaţii cu oamenii pe care Dumnezeu i-a pus în legătură cu noi. Probabil că fenomenul acesta este cel mai mare „ucigaş al relaţiei“ din univers.
            La baza acestei temeri există o dorinţă de autoprotejare. Nu ne încredem suficient de mult în dragostea lui Dumnezeu pentru a răzbi prin durerea pricinuită de faptul că suntem greşit înţeleşi sau respinşi şi astfel, în loc să ne apropiem de cineva cu dragoste, ne protejăm prin reţinerea noastră. Jocul este ce-i drept fără riscuri, dar în acelaşi timp el încalcă legea dragostei. Larry Crabb spune că autoprotecţia este un păcat care nu poate fi uşor depistat în viaţa bisericii. Unii l-au criticat cum că ar fi inventat un tip de păcat care nu-i menţionat în Biblie, dar termenul „autoprotecţie“ este pur şi simplu un sinonim al egoismului sau egocentrismului. Când nu arătăm dragoste faţă de alţii pentru că ne este teamă să nu fim respinşi de ei, suntem pur şi simplu egoişti. Depindem de propriile noastre idei în privinţa a ceea ce este bine sau rău şi nu de ale lui Dumnezeu.
 
Roagă-te:
Tată ceresc, îţi sunt atât de recunoscător că Duhul Tău cel sfânt mi-a fost dat ca să pot birui toate lucrările firii pământeşti. Lasă ca astăzi Duhul Tău să lucreze în mine, să mă ajute să mă împotrivesc firii mele păcătoase şi să accept infuzia dragostei Tale. Amin.

Comments

No posts found

New post

eBooks eBooks

Cart content Cart content