05/07/2016
by Editura Făclia
De citit şi meditat 1 Corinteni 10:23-33
Studiu suplimentar Ioan 13:31-38; Evrei 13:1-3; 1 Petru 4:8-9
  1. Cum va cunoaşte lumea că suntem ucenici?
  2. Cum este lucrul acesta transpus în practică?
 
                                   Egoism contra altruismului
                                    „Nimeni să nu caute folosul său, ci al altuia“ (v.24)
 
            Ieri am menţionat că autoprotecţia (un sinonim pentru egoism) este o categorie de păcat greu de detectat în biserica noastră creştină. Când ne temem să ne apropiem de alţii în dragoste, pentru că ne e teamă de durerea unei respingeri posibile, de fapt noi alegem să-i spunem lui Dumnezeu: „Ştiu că mi-ai spus să-i iubesc pe alţii cum m-ai iubit Tu, dar n-am s-o fac fiindcă s-ar putea ca acest lucru să-mi creeze anumite probleme, un anumit disconfort personal“. Aceasta-i autoprotecţia care preferă retragerea în locul implicării şi nu ezit a o descrie ca fiind păcat. În Filipeni 2:4 Pavel ne îndeamnă să ne uităm nu numai la interesele noastre, ci şi ale altora. Un comentariu pe care l-am citit asupra acestui verset spune: „Este clar că linia de separare între o viaţă trăită în păcat şi una întărită de Duhul este egoismul contra altruismului. Există o singură sursă de energie în spatele fiecărui act interpersonal: fie un interes prioritar în noi înşine, fie un interes prioritar în alţii. Semnul unui creştin este o calitate a dragostei din sufletul său care direcţionează o mare parte din energia lui spre problemele altora decât spre bunăstarea lui proprie“.
            Vei fi observat că mulţi dintre prietenii tăi care nu sunt creştini sunt capabili de fapte de binefacere şi chiar extraordinare, dar numai un creştin cu adevărat devotat care experimentează în fiinţa lui efectul dragostei lui Dumnezeu poate fi interesat de interesele altora mai mult decât de ale sale. Foarte puţini creştini iubesc în felul acesta. Eu personal sunt deficitar la acest capitol. Probabil că unul dintre motivele principele pentru care biserica nu are impactul pe care ar trebui să-l aibă asupra lumii este că iubim atât de puţin. Preferăm siguranţa oferită de autoprotecţie în schimbul iubirii.
 
Roagă-te:
O! Tată, ajută-mă, căci simt că mă chemi pe înălţimi pe care nu mă pot urca prin propria mea putere. Arată-mi şi mai clar că Tu, nu numai că ridici standardul, dar pui la dispoziţie şi puterea prin care pot ajunge la el. Îţi sunt atât de mulţumitor. Amin.

Comments

No posts found

New post

eBooks eBooks

Cart content Cart content