07/05/2016
de către Editura Făclia

de Selwyn Hughes

De citit şi meditat Eclesiastul 4:1-12

Studiu suplimentar Exodul 17:1-12; Judecători 20:11; 1 Samuel 14:6-7

  1. Ce s-a întâmplat când Moise a fost sprijinit de prietenii lui?
  2. Care a fost experienţa lui Ionatan?

 „Cine are nevoie de alţii?“

„Mai bine doi decât unul... căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul“ (v.9-10)

Continuăm studiul subliniind ideea că Dumnezeu ne-a conceput ca să avem nevoie unul de celălalt. Una dintre tendinţele alarmante ale societăţii de astăzi este accentul crescut care se pune pe independenţă, pe izolaţionism şi pe „fă numai ce te priveşte pe tine“. A-ţi face cunoscută o necesitate este văzut de mulţi ca o slăbiciune, o recunoaştere deschisă a eşecului, o pătrundere în caracterul cuiva. Ca urmare a acestei concepţii, vedem o serie întreagă de „best sellers“-uri făcându-şi apariţia pe piaţă, purtând titluri cum ar fi How To Be Your Own Best Friend (Cum să-ţi fii cel mai bun prieten). Psihologii Newman şi Berkowitz arată că în aceste cărţi „răspundem numai faţă de noi înşine pentru ceea ce ni se întâmplă în viaţă“.

Consecinţa inevitabilă a mentalităţii „fă numai ce te priveşte pe tine“ este că oamenii sunt ţinuţi la distanţă şi li spune sarcastic: „Cine are nevoie de tine?“ Citeşte despre mediul de viaţă al celor care sunt implicaţi în acest fel de abordare a vieţii şi curând vei descoperi cât de distrugător poate fi izolaţionismul. Cu câţiva ani în urmă, oraşul Hungerford din Anglia a fost martorul unui masacru pricinuit de un tânăr cu probleme mintale care şi-a ieşit din fire şi a împuşcat un mare număr de oameni nevinovaţi. Rapoartele care s-au emis după un anumit timp de la petrecerea faptei au arătat că respectivul era un om care-şi petrecea cea mai mare parte a timpului izolat de alţii.

Avansarea ideii de izolare este total opusă învăţăturii Scripturii în care accentul se pune întotdeauna pe implicare. Nu te lăsa atras de un stil de viaţă egoist şi egocentrat care îţi este sugerat de mulţi scriitori de frunte ai zilelor noastre - consecinţele sunt amare şi inevitabile. Tocmai de aceea sfatul simplu, dar profund, al lui Solomon care apare în textul nostru de astăzi rămâne atât de adevărat - „Mai bine doi decât unul“.

Roagă-te:

Părinte din ceruri, înţeleg atât de clar că tendinţa din zilele noastre spre izolaţionism are un efect eclipsant asupra luminii care se revarsă din Scriptură. Ajută-mă să-Ţi accept calea în orice lucru, indiferent cât de plauzibile ar părea teoriile oamenilor. Mă rog în numele lui Isus. Amin.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare nouă

Cărți electronice Cărți electronice

Conținut coș Conținut coș