De citit şi meditat Galateni 6:1-10
Studiu suplimentar Filipeni 1:1-6; Proverbe 17:17; 1 Samuel 18:1
„Rugăciunea Gestalt“
„Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi astfel veţi împlini legea lui Cristos“ (v.2)
Filosofia vieţii care spune că „fiecare să-şi vadă de treaba lui“ ignoră realitatea că Dumnezeu ne-a făcut fiinţe sociale interelaţionate şi interdependente. Fritz Perls, fondatorul metodei de consiliere Ghestalt, este faimos pentru ceea ce se numaşte „Rugăciunea Ghestalt“.
Eu îmi fac lucrul meu, şi tu ţi-l fă pe-al tău.
Nu mă aflu în lumea aceasta ca să trăiesc după aşteptările tale şi nici tu nu te afli în lumea aceasta ca să trăieşti după aşteptările mele.
Tu eşti tu şi eu sunt eu.
Dacă din întâmplare ne găsim unul pe celălalt, e bine. Dacă nu, nu-avem ce face.
Rândurile acestea exprimă foarte viguros nevoia omenească de independenţă şi auto-exprimare. E adevărat că trebuie să am atât gânduri şi sentimente personale cât şi dreptul de-a mi le exprima liber. Acesta a fost scopul bine intenţionat cu care Perls a scris aceste rânduri, dar cu toate acestea, cuvintele lui sunt deschise unor critici serioase. Vezi, nu pot face ce vreau eu fără să te afectez pe tine. Nu pot da cu mâna, dacă e posibil să te lovesc peste nas. Subiectivismul aflat în cuvintele lui Perls ignoră unul dintre cele mai adânci adevăruri despre existenţa umană: ca o persoană să existe, trebuie să existe la un loc cu ceilalţii.
Viaţa umană, aşa cum am spus, este în esenţa ei o viaţă bazată pe relaţii. Nu putem şi nu îndrăznim să acceptăm nevoia omenească de independenţă fără să nu punem în egală măsură accent pe nevoia de relaţii profunde şi adevărate.
Roagă-te:
Dumnezeule plin de har şi dragoste, cu cât meditez mai mult la Cuvântul Tău, cu atât mai mult se înrădăcinează în mine convingerea că trăiesc şi mă mişc în cadrul unor relaţii. Învaţă-mă mai multe despre arta raportării mele la alte persoane. Te rog în numele lui Isus. Amin.
No posts found