12/05/2016
by Editura Făclia
De citit şi meditat Ioan 14:15-31
Studiu suplimentar Ieremia 9:1-14; 1 Împăraţi 22:52; 2 Cronici 22:3; Proverbe 22:6
  1. Sub ce formă pot avea părinţii o influenţă negativă asupra copiilor lor?
  2. Care este lecţia pe care o învăţăm din proverbe?

 

                                    „Casa nu-i doar locuinţa“
„... Tatăl Meu îl va iubi. Noi vom veni la El şi ne vom face locuinţa împreună cu El“ (v.23)

 

            Ieri am văzut că imaginea pe care o avem despre noi înşine - felul cum ne vedem pe noi înşine - se formează din relaţiile noastre timpurii. Un alt lucru pe care-l învăţăm din relaţiile noastre este rolul masculin şi cel feminin. Pentru prima dată acestea sunt învăţate prin imitarea părinţilor noştri. Ambii părinţi joacă roluri semnificative şi foarte necesare în viaţa copilului lor. Un băieţel are nevoie de un model masculuin pe care numai tatăl îl poate asigura. O fetiţă are nevoie de un model feminin pe care numai mama îl poate asigura. Când băiatul ajunge la adolescenţă, mama este cea care, prin felul ei de raportare la el, îi poate comunica cel mai bine ce înseamnă să fie bărbat. În cazul unei fete adolescente, tatăl este cel care-i poate comunica cel mai bine, prin felul cum se raportează la ea, ce înseamnă să fie femeie. O veche zicală spune astfel: „O fetiţă nu devine femeie până nu-i spune tatăl acest lucru“. Căsătoria care creează cel mai bine condiţiile pentru a descoperi ce înseamnă să fii bărbat sau femeie este căsătoria în care există fericire şi succes, unde bărbatul este bărbat şi femeia este femeie.
            Ai fost vreodată dus de-acasă şi ai simţit durerile despărţirii de cei pe care-i cunoşti şi care te cunosc? Relaţia ta cu oamenii contribuie în mai mare măsură la crearea confortului tău decât o face mediul fizic din jurul tău. Te poţi afla într-o casă fără să fii acasă. Şi niciodată nu te simţi acasă până când nu eşti acasă cu cineva - cineva pe care-l iubeşti şi de a cărui prezenţă te bucuri. Am crescut într-un sat de mineri din sudul Wales-ului într-o comunitate foarte unită. Acum trăiesc într-o zonă mult mai populată. Şi acum mai simt nevoia vieţii de la sat pe care odată am cunoscut-o, dar relaţia pe care o am cu oamenii lui Dumnezeu din jurul meu mă face să mă simt foarte mult „ca acasă“. Casa nu-i doar  locuinţa: Casa este colectivitatea în care trăiesc oamenii.
 

Roagă-te:

Tată, ajută-mă să mă simt acasă în prezenţa oamenilor pe care i-ai adus în contact cu mine şi învaţă-mă cum să mă bucur de toate relaţiile mele. Mă rog în numele lui Isus. Amin.


Comments

No posts found

New post

eBooks eBooks

Cart content Cart content