24/05/2016
de către Editura Făclia

de Selwyn Hughes

De citit şi meditat Coloseni 3:1-14
Studiu suplimentar 1 Tesaloniceni 5:12-18; Efeseni 4:2; Proverbe24:29
  1. Ce înseamnă „îngăduiţi-vă unul pe altul“?
  2. Ce trebuie să nu facem?
 
                                      „Tipul relaţiei noastre“
„...astfel, deci, ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi preaiubiţi, îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă răbdare“ (v.12)
 
            Cu toate că pshihologii şi specialiştii în relaţii sociale se dezaprobă unul pe altul în multe lucruri, totuşi în privinţa unui singur lucru deosebirile de păreri sunt foarte minime sau inexistente - influenţa mare pe care o are casa părintească asupra abilităţii noastre de a ne raporta la alţii. „Ne folosim de relaţiile noastre primare“, spune Karen Horney, „ca de o oglindă în care ne verificăm progresul în relaţia noastră şi cu ajutorul căreia dezvoltăm idei ca să găsim cea mai bună cale de a ne raporta la alţii. Relaţiile primare sunt sursa din care se dezvoltă ceea ce s-ar putea numi „tipul nostru relaţional“ - adică o cale de raportare la alţii care ni se potriveşte cel mai bine şi cu care ne simţim cel mai comfortabili.
            În general, există trei tipuri de relaţii pe care le putem practica. Ne putem apropia de oameni, ne putem împotrivi oamenilor sau ne putem îndepărta de ei. Cei care se apropie de oameni sunt acei care iubesc relaţiile şi găsesc mare plăcere în implicarea lor cu alţii. Cei ce se împotrivesc oamenilor sunt împotriva relaţiilor. În trecutul lor aceştia au experimentat relaţii nefericite şi acum apropierea lor de ceilalţi oameni este condiţionată de ideea: „Dacă te las să intri în viaţa mea, s-ar putea să mă dezamăgeşti, aşa că mă voi comporta în aşa fel încât să te descurajez în încercarea ta de a te apropia de mine“. În asemenea oameni există întotdeauna un anume grad de ostilitate - ostilitatea lor fiind apărarea lor. Al treilea grup, cei ce se îndepărtează de oameni, sunt foarte rar ostili - aceştia pur şi simplu nu se văd demni de o relaţie. Lor niciodată nu li s-a creat părerea că prietenia lor a însemnat ceva pentru cineva - o cauză de bază a timidităţii.
            Acum opreşte-te pentru o clipă, verifică-te şi te întreabă: Care este tipul relaţiei mele? Apoi verifică lucrul acesta cu cineva care te cunoaşte foarte bine.
 
Roagă-te:
Părinte ceresc, vreau să fiu gata pentru momentul când îmi vei arăta cum să mă raportez la alţii aşa cum Tu te raportezi la alţii. Ajută-mă să fiu gata pentru momentul acela, fiind sincer cu mine şi cu Tine când voi răspunde la întrebările care mi s-au pus astăzi. Mă rog în numele lui Isus. Amin.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare nouă

Cărți electronice Cărți electronice

Conținut coș Conținut coș