Lucrarea Marelui nostru Preot în Cer - Un studiu istoric și doctrinar asupra rolului de mijlocitor al lui Isus Cristos în gândirea protestantă și ortodoxă

60.00  RON
EFLMNPC
În stoc
Adaugă la preferințe

Studiul de față își propune să dezbată subiectul mijlocirii lui Cristos în cer ca Preot din perspectiva a două tradiții diametral opuse pe această temă: cea ortodoxă și cea protestantă.

La baza acestui studiu au stat o serie de întrebări cu privire la temeiurile mântuirii omului din păcat și la procesul prin care el își duce până la capăt mântuirea. Una dintre aceste întrebări caută să descopere dacă într-adevăr credința în lucrarea lui Cristos pe Calvar este suficientă pentru a ne garanta iertarea păcatelor și dobândirea vieții veșnice. Apoi, dacă în călătoria noastră pe pământ spre Dumnezeu, ne este suficient să știm că mijlocirea lui Cristos în cer, așa cum ne spune Scriptura, este singura necesară pentru a ne duce în siguranță la Dumnezeu.

 Răspunsul afirmativ la aceste două întrebări e de natură să genereze pace și încredere că mântuirea și perseverarea noastră spre cer sunt lucruri care au fost și vor fi realizate prin puterea suverană a lui Dumnezeu. Ele nu depind de intervenția unui alt om care, oricât de evlavios și-a trăit viața pe pământ, a fost și el la fel de dependent de harul și puterea lui Dumnezeu pentru a ajunge la Dumnezeu. În momentul în care introducem în acest plan intervențiile de mijlocire ale omului, introducem o nesiguranță, teamă și improbabilitate cu privire la mântuirea și perseverarea noastră, întrucât ea nu mai depinde de puterea suverană a lui Dumnezeu care lucrează pe baza mântuirii și mijlocirii realizate de Fiul Său pe Calvar. 

Cartea de față analizează acest subiect făcând apel la învățătura Bibliei și la contextul istoric în care doctrina mijlocirii unice a lui Cristos a suferit schimbări majore.

CUPRINS

Prefață                                                                    

Introducere                                                             

CAPITOLUL 1

FUNDAMENTE BIBLICE PENTRU ROLUL DE MIJLOCIRE AL LUI CRISTOS ÎN CER                   

  1. Preoţia în timpul Vechiului Testament
  2. Rolul preotului în Vechiul Testament
  3. Preoţia Noului Testament – Cristos şi Melhisedec
  4. Calificările lui Cristos ca Mare Preot
  5. Moduri de manifestare a preoţiei lui Cristos
  6. Concluzii

CAPITOLUL 2

CADRUL ISTORIC PENTRU APARIŢIA
SACERDOTALISMULUI

  1. Noțiuni introductive. Analiza contextului istoric în care au apărut schimbări de la doctrina despre unicitatea mijlocirii lui Cristos în cer ca Preot. De la Isus Cristos până la Reforma Protestantă                                     
  2. Perioada originilor (30-150 d. Cr.)
  3. Concluzii
  4. Perioada a doua de dezvoltare a slujirii sacerdotale (160-313 d. Cr.)
  5. Concluzii
  6. Perioada a treia de dezvoltare a slujirii sacerdotale (313-330 d. Cr.)
  7. Concluzii
  8. Perioada a patra de dezvoltare a slujirii sacerdotale (330-1517 d. Cr.)
  9. Concluzii
  10. Perioada Reformei protestante
  11. Martin Luther (1483-1546)
  12. Jean Calvin (1509-1564)
  13. Concluzii

CAPITOLUL 3

CADRUL TEOLOGIC PENTRU MIJLOCIREA LUI CRISTOS ÎN CER în concepţia lui john owen şi dumitru stăniloae

  1. John Owen (1616-1683) – Viaţa şi vremurile lui
  2. Teologia cristocentrică a lui John Owen
  3. John Owen despre mijlocirea lui Cristos în cer
  4. Dumitru Stăniloae (1903-1993) - Viaţa şi vremurile lui
  5. Dumitru Stăniloae şi teologia ortodoxă despre mijlocirea lui Cristos în cer
  6. Cine rânduieşte slujirea de preot a lui Cristos și a preoților Bisericii?
  7. Rolul de mijlocitor al preotului bisericii
  8. Mijlocirea sfinților şi folosirea icoanelor în închinare
  9. Concluzii

CAPITOLUL 4

IMPORTANŢA PRACTICĂ A MIJLOCIRII LUI CRISTOS ÎN CER

  1. În concepţia protestantă a lui John Owen
  2. În concepţia ortodoxă a lui Dumitru Stăniloae
  3. Concluzii

CAPITOLUL 5

EVALUARE CRITICĂ

  1. Împotriva mentalităților
  2. Cădere, păcat şi restaurare
  3. Mântuirea omului din păcat
  4. Jertfa lui Cristos
  5. Prezentarea jertfei lui Cristos în continuare înbiserică                                                                
  6. Biserica

Concluzii                                                          

Bibliografie

DESPRE AUTOR

Dinu MOGA s-a născut în anul 1963 în Oradea. În anul 1992 a absolvit cursurile Seminarului Teologic din Londra, după care a obținut o licență în studii biblice de la Trinity College of the Bible, IN, SUA, și o licență în teologie pastorală de la Universitatea Emanuel din Oradea. În anul 2005 a obținut un titlu de master în telogie de la Westminster Theological Seminary, Philadelphia, SUA prin Centrul de Studii Postuniversitare „John Owen” din Londra. În anul 2012 a mai obținut titlul de master în Teologie și Educație din partea Facultății Reformate din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, iar în anul 2015 a obținut titlul de doctor în teologie prin Școala Doctorală „Ecumene” a Facultății Reformate din aceeași universitate.

Între anii 1996 și 2013 a coordonat cursurile Școlii Prorocilor a Bisericii Baptiste Emanuel, Oradea. În anul 1996 a înființat Editura Făclia din Oradea, în cadrul căreia a tradus și editat peste șaizeci de lucrări teologice și istorice.

Printre multele volume de teologie traduse în limba română se enumeră următoarele titluri: John Murray, Răscumpărarea realizată şi aplicată (Roundwood Trust, UK, 1993); Wayne Grudem, Teologie sistematică: Introducere în doctrinele biblice (Făclia, 2004); Bruce Milne, Cunoaşte adevărul: Manual de doctrină creştină (Făclia, 2006); D. A. Carson şi Douglas J. Moo, Introducere în Noul Testament (Făclia, 2007); Gareth Crossley, Vechiul Testament Explicat şi Aplicat (Făclia, 2008); Greg Scharf, Pregătiţi pentru a predica (Făclia, 2008).

Ca autor, a publicat următoarele volume: The Theology of Revival in Jonathan EdwardsThe Influence  of Jonathan Edwards’s Theology of Revival on Revival Movements in North America from 1735 to 1830, Editura Universităţii Emanuel, Oradea, 2008; Studies in Historical Theology, Editura Universităţii Emanuel, Oradea, 2008; „The Baptist Movement in Romania in its Historical and Religious Context” în Shepherds after my own heart – Essay in honour of Robert W. Oliver,  ed. Robert Strivens și S. Blair Waddell, Evangelical Press, UK, 2016.

În prezent este directorul general al Editurii Făclia din Oradea și directorul Școlii de Teologie Practică Emanuel din cadrul Universității Emanuel din Oradea. Slujește în departamentul de studii biblice al acestei biserici din anul 1996. Este căsătorit cu Lidia și au împreună un fiu, pe Andrei Bogdan căsătorit cu Ligia.

Autor:
Dinu Moga
Coperta:
Moale
Format:
152 x 228 mm
ISBN:
978-606-8247-53-3
Pagini:
352 pagini

Cărți electronice Cărți electronice