Procesul de reconciliere bazată pe credinţă reprezintă o abordare inovatoare în domeniul diplomației și pacificării și a fost dezvoltat de către Brian Cox în ultimii douăzeci de ani. Prin acest proces el ne pune la dispoziție un context unic pentru discuțiile de natură politică, în care îmbină cunoștințe teologice și pastorale, metode de rezolvare a conflictelor și o vastă experiență internațională. La baza acestei abordări stau opt valori fundamentale și un proces care se concentrează în mod intenționat asupra creării unui spirit reconciliator între părțile aflate în dispută ca preludiu pentru rezolvarea constructivă a problemelor de către cele două părți.
Din punct de vedere metodologic, această abordare nu reprezintă o formă de dialog între credințe sau un model de rezolvare tradițională a conflictelor. Ea mandatează un proces absolut unic care-i determină pe participanți să-și cerceteze adâncurile ființei și să trăiască la cel mai profund nivel simțirile inimii „celuilalt” într-un context bazat pe credință. Vorbim despre tipul de reconciliere avraamică.
Câștigător în 2006 al premiului pentru pace Mahatma Gandhi din India, Brian Cox este rector al bisericii Christ The King Episcopal Church din Santa Barbara, California, vicepreședinte al Centrului Internațional pentru Religie și Diplomație (International Center for Religion and Diplomacy) din Washington DC și director al Proiectului PACIS în diplomație bazată pe credință (PACIS Project in Faith-Based Diplomacy) al Institutului Straus pentru Rezolvarea Disputelor (Straus Institute For Dispute Resolution) parte a Școlii de Drept din cadrul Universității Pepperdine.
CUPRINS
Capitolul întâi:
Introducere
Capitolul al doilea:
Principii călăuzitoare
Capitolul al treilea:
Un conflict bazat pe identitate dificil de rezolvat
Capitolul al patrulea:
Reconcilierea bazată pe credinţă: O metodologie
Capitolul al cincilea:
Reconcilierea bazată pe credinţă: Un proces
Capitolul al şaselea:
Reconcilierea bazată pe credinţă: Obiectivele prezentării
Capitolul al şaptelea:
Reconcilierea bazată pe credinţă:Exerciţii de formare de abilităţi
Capitolul al optulea:
Serviciul de reconciliere şi întâlnirea finală
Capitolul al nouălea:
Rezolvarea comună a problemelor şi grupurile de lucru diplomatice
Capitolul al zecelea:
Principiile postului